178623548

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,48 KB

Els lípids son el grup de biomolècules orgàniques els quals son insolubles in aigua i en dissolvents polars, també son solubles en dissolvents orgànics (en dissolvents no polars) com per exemple el cloroform el benzè, etc. Els lípids son un grup molt heterogeni, estan compostos per carboni i hidrogen, també presenten O, P, N, S. CLASIFICACIO: es classifiquen en lípids grassos o saponificables i lípids insaponificables, saponificables poden ser simples o hololipids--> acilgricerids, o ceres, els saponificables també poden ser complexos o heterolipids--> fosfolípids o glicolípids. I els insaponificables poden ser terpens o isoprenoides, esteroides o prostaglandines. ELS ACIDS GRASOS: son molècules formades per una llarga cadena hidrocarbonada(CH2-CH2-...) de tipus alifàtic, que vol dir lineal, son pocs abundants en estat lliure i sobtenen per trencar les seves molècules per hidròlisi. Es coneixen uns 70 àcids grassos, que es poden classificar en saturats i insaturats, lacids esteàric es un àcid gras saturat. Els àcids grassos saturats tan sols tenen enllaços simples entre els àtoms de carboni i les cadenes hidrocarbonades son lineals. INSATURATS: tenen un o diversos enllaços dobles a la cadena hidrocarbonada i les seves molècules presenten colzes, canvia la seva direcció als llocs on hi ha un doble enllaç entre àtoms de C com Ex loleic i linoleic. PROPIETATS QUIMIQUES: es comporten com àcids forts, que això les permet dur a terme reaccions desterificació i saponificació, una altra propietat de aquestos àcids grassos es lautooxidació, que això es degut a els dobles enllaços que hi ha amb les molècules de oxigen. Quan els dobles enllaços es trenquen donen lloc a formar aldehids. LESTERIFICACIO: un àcid gra suneix a un alcohol per enllaç covalent, i es forma un ester i sallibera una molècula daigua. Lester es trenca per hidròlisi i es forma de nou un àcid gras i a un alcohol.(àcid gras +alcohol-->àcid gras unit a lalcohol per un enllaç covalent +aigua). SAPONIFICACIO: es una reacció típica dels àcids grassos , on reaccionen alcalins o bases(NaOH o KOH) i es forma un sol àcid que sanomena sabó. LES MOLECULES DE SABO presenten una zona lipòfila o hidròfoba que no permet el contacte amb laigua i una altra part hidròfila o polar, que sorienta cap a laigua, que aquet fet sanomena antipàtic. Així el sabó, EX el palmitat sòdic presenta una cadena que actua amb la zona lipòfila, i per això es capaç destablir enllaços de van der waals amb les molècules lipòfiles. La part hidròfila sionitza i el grup carboxil queda carregat negativament. Per això els sabons son pocs solubles, les molècules no queden aïllades, si que son dispersades ja que els sabons formen micel·les. PROPIETATS FISIQUES: SOLUBILITAT: de 4 i & C son solubles en aigua, però a partir de 8 son insolubles. Això passa perquè a diferencia que els sabons el grup carboxil sionitza molt poc, i no presenten un pol hidròfil. Mentre mes gran sigui la molècula hidrocarbonada mes insolubles son en laigua, i mes solubles en dissolvents polars. DISSOLVENTS APOLARS: son substancies de tipus orgànic, aquestes substancies no presenten un pol negatiu ni positiu en les seves molècules. No es consideran dipols. Això no implica que alguns de els seus enllaços siguin polars. Con el benzè, cetones, hexà, etc. SAPONIFICABLES: son els que contenen àcids grassos, poden ser alliberats per hidròlisi. Tots els lípids saponificables son esters dàcids grassos i un alcohol o un aminoalcohol. LIPIDS SIMPLES: son lípids saponificables en la composició química del quals tan sols intervenen C, H, i O. ACILGLICERIDS: son lípids simples formats per lesterificació duna , dues, o tres molècules dàcids grassos amb una molècula de glicerina. També es poden llamar con glicèrids o greixos simples. Segons el nombre dacids grassos que formen la molecula del acilglicerids, son MONOACILGLICERIDS: contenen una sola molecula dacid gras. DIACILGLICERIDS: contenen dues molècules dacids grasos. TRIACILGLICERIDS: contenen tres molècules dacids grassos. Si un acilglicerids presenta un àcid gras insaturat rep el nom de oli, loli doliva es n ester de tres àcids oleics amb una glicerina. Si tots els àcids grassos son saturats sanomenen sèu, com el greix de bou, de cavall, etc. Si es semi sòlid, rep el nom de mantega, com el greix de porc. Els acilglicerids son molècules insolubles en aigua sobre la qual floten ja que tenen densitat baixa. Els triacilglicèrids son molts polars per això es anomenen greixos neutres. Els monoacilglicèrids i els diacilglicerids posseixen una polaritat feble a causa dels radicals hidroxils.

Entradas relacionadas: